Sastāvdaļas:
1/2 puķkāposta (paliela, jeb veselu mazu puķkāpostu);
1/3 sīpola;
2 ķiploka zobiņi;
lauru lapa;
sāls, pipari;
laša asaka (tirgū asaka ar asti un nedaudz laša gaļas maksās ap 0,19sant);
pāris kūpinātu laša vēderiņu.
Pagatavošana:
Katlā ļiek vārīties laša asaku, puķkāpustu ziedus (ne pārāk smalki grieziet, galvenai nogriezt no lielajiem kātiem), ķiploka zobiņus, sīpolu, lauru lapu garšvielas. Vāra buljonu tik ilgi kamēr puķkāposts kļūst mīksts un lāša gaļa sāk attiet no asakas. Nolej buljonu (nolej atsevišķā traukā, vēl noderēs), izņem lauru lapu, tādējādi atstājot novārītus puķkāpostus, laša gabaliņus, ķiplokus un sīpolu, visu sablenderē, palēnām pievienojot buljonu, skatoties cik biezu/ šķidru zupu vēlaties. Neaizmirstot, ka puķkāposts ir "ūdeņains dārzenis", tādēļ lai uztaisītu biezzupu, daudz šķidruma nevajag, taču der atcerēties, ka visa "sāls" jeb pats gardums ir buljonā. Jebkurā gadījumā, ja paliek pāri buljons varat pataupīt citai dienai (zupai vai sautējumam) to paglabājot.
Sabllenderēto masu lej zupasšķīvī pa virsu uzliek jau iepriekš attīrītos un sasmalcinātos lašu vēderiņus, dekorē ar pētersīļiem un citrona šķēlīti.
Biezzupas baudīšanu var papildināt ar uzgrauzdētu baltmaizi pārziestu ar sviesta kārtiņu un nedaudz kūpināta laša vēderiņu gabaliņu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru