12.11.2012

Kāpostu tīteņi

Sastāvdaļas:
Kapostu lapas;
300 g liellopu maltās gaļas;
sīpols;
burkāns;
3 ķiploka zobiņi,
sāls, pipari;
eļļa cepšana.

Pagatavošana:
No kāposta uzmanīgi noņem virsējās kārtas 4 gab un nedaudz novāra, lai paliek mīkstākas. Tikmēr apcep gaļu, pievieno sagrieztu pusripiņās sagrieztu burkānu, sīpolu, sakapātus ķiplokus, ver pievienot smalki sagrieztus kāpostus vai papriku, pievieno sāli un piparus.
Kad lapas ir novārītas u nedaudz atdzesētas, ņem vienu kāposta lapu iekšā liek maltās gaļas masu. Visu ietin un ņem vēl vienu kāposta lapu un liek nob otras puses. Tādējādi izveido 2 kāpostu tīteņus. Liek cepeškrāsnī un apcep kādas 10-15 min, jeb līdz kāposts ir kļuvis mīksts un caurspīdīgs. Kad liek cepties krāsnī pa virsu katram tītenim liek šķēlīti tomāta un citrona.

 

Jēra-liellopa gaļas kebabs ar marinētiem sīpoliem un kartupeļu biezeni ar ceptiem sīpoliem

Sastāvdaļas:
400g jēra-liellopa maltā gaļa;
zaļumi (kinza, dilles, lociņi);
4 ķiloka zobiņi;
ola;
4-5 kartupeļi;
nedaudz sviesta;
saldais krējums;
sīpoli (1 sarkans, 1/2 dzeltenā sīpola);
cukurs, sāls, pipari;
etiķis;
lauru lapa.

Pagatavošana:
Sarkano sīpolu sagriež smalkos pusaplīšos, klāt pievieno lauru lapu, tējk. sāls un cukura, nedaudz etiķa, visu pārlej ar vārošu ūdeni. Visu samais un atstāj marinēties.
Kartupeļus nomizo, nomazgā un sagriež 4 daļās (lai ātrāk novārās), liek vārīties, pievieno nedaudz sāls.
Maltajai gaļai pievieno sakapātus zaļumus un ķiplokus, olu un garšvielas. Liek apkārt koka iesmiņiem. Cep uz grillpannas.
Kad kartupeļi novārīti, nolej ūdeni pievieno nedaudz sviesta. Kartupeļus sastampā nedaudz pievienojot saldo krējumu un garšvielas (sāls, pipari).
Sviestā apcep nelielos gab. agrieztu dzelteno sīpolu.
Marinētajiem sīpoliem nolej marinādi.
Pasniedz kebabu ar marinētiem sīpoliem un kartupeļu biezeni ar sviestā ceptiem sīpoliem.


Burgers mājas gaumē

Sastāvdaļas:
150 g liellopu maltās gaļas;
1 ķiploka zobiņš;
salātlapa;
majonēze;
 siers;
sīpols;
tomāts;
burgera maizīte.

Pagatavošana:

Malto gaļu samaisa ar sasmalcinātu ķiploku, sāli, pipariem. Veido plakanas palielas (bugera lieluma) kotletes un cep.
Maizi pārgriež uz pusēm un liek uz grillpanas, nadaudz uzsilda no abām pusēm.
Uz abām pusītēm iekšējo malo nosmērē ar majonēzi. Uz apakšējās maizes liek salātlapu, pa virsu kotleti, atkal nedaudz majonēzi, tad kārto sagrieztus sīpola gredzenus un tomāta šķēlīti (tomāta vietā var marinētu gurķīti, sagrieztu šķēlītēs). Uzliek vēl siera šķēli un maizītes augšējo pusīti. Gatavs.


Zaļie salāti

Sastāvdaļas:
konservētas zaļās pākšpupiņas;
dilles;
pētersīļu;
ķiploki (2 zobiņi);
majonēze.


Pgatavošana:
Pupiņas sagriež sev vēlamā lielumā, zaļumus un ķiplokus (ķiplokus var izpiest vai sarīvēt uz smalkās rīves) smalki sagriež/sakapā. Pievieno majonēzi, je nepieciešams sāli un piparus pēc garšas.