Visbija ir Gotlandes lielākā pilsēta. Gotlande ir lielākā sala Baltijas jūra un daļa no Zviedrijas. Katru gadu augustā šeit noris viduslaiku festivāls. Uz šo festivālu sabrauc no vairākām valstīm gan kā dalībnieki, gan arī kā viesi, kuri izbauda jauko atmosfēru piedaloties dažādās aktivitātēs vai iepērkoties gadatirdziņos.
Svētku ietvaros noris svētku gājiens kurā piedalās dažādākā vecuma pārstāvji ietērpti vidulaiku augstmaņu, muzikantu, bruņinieku u.c. tā laika tērpos.
Svētki noris varākas dienas un vairākas pilsētas vietās. Piemēram, vecpilsētā varēja izbaudīt klasiskās mūzikas koncertu vecas baznīcas mūros, kādā citā vietā jauniešu koncertus un dejas, taču galvenajā parkā visu dienu ietvaros noritēja koncerti, amatnieki tirgoja savus darbus un varējā pēc loku šaušanas izbaudīt īstu viduslaiku ēdienu un dziru.
Kopumā, pasākums, kuru ikvienam ieteiktu kaut reiz apmeklēt.
Par pašu Visbiju var teikt, ka tā ir neliela pilsētā, taču ikviens var atrast kaut ko priekš sevis. Vecpilsētā ir daudz restorānu, Nedaudz nostāk veikalu ieliņa, kur var atrast gan visiem jau pazīstamos veikalu zīmolus, gan arī vietējos, piemēram, juvelierveikalā - darinājumi no bronzas. Un, protams, arī kafejnīcas kur var ieturēt brokastis, apēdot kādu sendviču. Taču vakarā vai pie pusdienām, ja vēlaties iedzert kādu alus kausu, jāņem vērā, ka cena būs augsta, bet kauss/glāze būs 0,4l, nevis ierastais 0,5l.
Par viesnīcām gan, neko nevaru pateikt, jo nakšņojām uz ūdens transporta ar, kuru arī nonācām šaj pu Baltijas jūras.
Daudzās skandināvu valstīs lieto uzturā bulguru, gluži kā mēs, piemēram putraimus.
Vienā no gadatirdziņiem no kā vīra kurš pats bija no kontinenta, tirgoja sevis paša un sievas sarakstītas grāmatas. Viana no tām bija bulgura recepšu grāmata, kuru es arī iegādājos un jau atgriežoties mājās mēģināju pagatavot dažas receptes, taču šoreiz mana recepte:
Bulgura bumbas pildītas ar biezpienu un zaļumiem.
Recepte ir vienkārša, tādēļ aprakstīšu pāris soļos:
1. Novāŗiet aptuveni saujiņu bulgura. Vai arī jau ir novārīts, kas palicis no pusdienām, vakariņās var pagatavot šo.
2. Pievieno 1 olu un nedaudz miltu, ja nepievienojāt sāli vārot, tad pievienojiet tagad sāli un piparus un visu samaisiet.
3. Sajauc apuveni 120g biezpiena (4 bumbām) ar sakapātiem zaļumiem (dilles, pētersīļi, lociņi, kas nu kuram vairāk garšo) un nedaudz skābā krējuma.
4. No biezpiea masas veido bumbas, apkārt tam liek bulgura masu (aptuveni 0,5cm).
5. Liek karstā eļļā, apcep no visām pusēm, uzmanīgi griežot līdz tās paliek brūnas.
Pasniedz un dekorē ar svagiem dārzeņiem. Var ēst ar krējumu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru