10.31.2012

Ķirbja pankūkas ar ...

Rudens ir laiks, kad dārzeņi ir nogatavojušies, taču diemžēl, zaļumu laiks dārzā iet uz beigām.
Tā nu mēs sagrābāmies no mammas dārziņa dārzeņus un zaļumus + pašu salasītās sēnes un nedaudz no veikala, lai pagatavotu gardas brokastis.

Sastāvdaļas:
500g ķirbja (atkarīgs no tā cik daudz pankūku vēlaties, jo tā ir pamatsastāvdaļa);
nedaudz miltu;
1 ola;
skābais krējums;
gailenes;
1 sīpols;
lociņi;
sāls, pipari;
nedaudz eļļas cepšanai.

Pagatavošana:
Sarīvē ķirbi, smalki sagriež 1/2 sīpolu, pievieno olu, nedaudz miltu, sāli un piparus, visu samaisa.
Cep kā parastās pankūkas, nelielā eļļas daudzumā.
Tikmēr sasmalcina lociņus un sajauc ar krējumu un sāli.
Gailenes apcep, pievieno 1/2 sagriezta sīpola, kad viss gandrīz gatavs, pievieno krējumu. Sāls, pipari pēc garšas.
Pasniegšana. Pasniedz ar lociņiem vai gailenēm. Dekorē ar svaigiem dārzeņiem un/vai lociņiem.


Bulgura bumbas pildītas ar biezpienu un zaļumiem

Recepte ir vienkārša, tādēļ aprakstīšu pāris soļos:
1. Novāŗiet aptuveni saujiņu bulgura. Vai arī jau ir novārīts, kas palicis no pusdienām, vakariņās var pagatavot šo.
2. Pievieno 1 olu un nedaudz miltu, ja nepievienojāt sāli vārot, tad pievienojiet tagad sāli un piparus un visu samaisiet.
3. Sajauc apuveni 120g biezpiena (4 bumbām) ar sakapātiem zaļumiem (dilles, pētersīļi, lociņi, kas nu kuram vairāk garšo) un nedaudz skābā krējuma.
4. No biezpiea masas veido bumbas, apkārt tam liek bulgura masu (aptuveni 0,5cm).
5. Liek karstā eļļā, apcep no visām pusēm, uzmanīgi griežot līdz tās paliek brūnas.
Pasniedz un dekorē ar svagiem dārzeņiem. Var ēst ar krējumu.

Ķirbja biezzupa ar timiānu, chorizzo un grauzdiņiem

Sastāvdaļas:
600g ķirbja;
1 neliels burkāns;
1/2 maza sīpola;
ķiploks;
lauru lapa;
timiāns;
sāls, pipari pēc garšas;
neliels gab. chorizzo desas;
pāris baltmaizes šķēlītes - grauzdiņiem;
sviests.

Pagatavošana:
Ķirbi un burkānus sagriež nelielos gabalos un liek vārīties pievienojot sīpolu, 2 ķiploka zobiņus, lauru lapu un garšvielas.
Tikmēr chorizzo sagriež nelielos kubiņos un apcep, līdz tie kļūst tumši, gandrīz melni.
Maizes šķēles sagriež nelielos kubiciņos un apgrauzdē/apcep nelielā sviesta daudzumā pievienojot klāt 2 sakapātus ķiploka zobiņus.
Kad burkāni un ķirbis ir mīksti, izņem lauru lapu (var izņemt arī sīpolu un ķiplokus), un nokāš (šķidrumu pagaidām atstāj kādā traukā, gadījumam, ja vajag pašķidrināt zupu).
Burkānam un ķirbim pievieno lapiņas no pāris timiāna zariņiem (pēc garšas), visu sablenderē.
Pasniegšana. Zupu lej šķīvī, pa virsu uzber nedaudz grauzdiņus un desu.

Pildīta vistas fileja - ietīta bekonā ar grillētiem dārzeņiem un sinepju mērci

Sastāvdaļas:
2 vistas filejas;
4 bekona šķēles;
paprika;
svaigs baziliks;
nedaudz kaltētu tomātu;
4 mazi ķiploka zobiņi + 1 vesels;
tomāti cherry;
saldais krējums;
sinepes (ar sinepjgraudiem);
sāls pipari pēc garšas;
uzskodu iesmiņi, jeb zobu bakstāmie, sastiprināšanai.

Pagatavošana:
Vistas fileju ar naža palīdzību padara pēc iespējas plānāku un platāku (iegriež gandrīz uz pusēm, nepārgriežot divās daļās). Apkaisa ar sāli un pipariem.
Ieslēdz krāsni uz 220 grādiem.
Atsevišķi sakapā baziliku, kaltētos tomātus un 4 ķiploka zobiņus un noliek malā.
Vistas fileju karstā pannā, nelielā eļļas daudzumā nedaudz apcep no abām pusēm.
Vistas filejas iekšpusi, kur būs pildījums, sākumā ierīvē ar skapātajiem ķiplokiem, tad bagātīgi liek baziliku un kaltētos tomātus. Tad satin fileju rullītīun aptin apkārt 2 bekona šķēles (no katras puses pa vienai), visu sastiprina ar uzskodu iesmiņu.
Vistas rullīšus liek sakarsētā krāsnī uz režģīša uz 10 min.
Tikmēr uz grillpanas apcep uz pusēm pārgrieztu ķiploku (tālai visi zobiņi ir pārgriezti un redzami), lielos gab. sagrieztu papriku un tomātus cherry.
Paralēli uzkarsē 100 ml saldā krējuma un pieliek klāt 1 ēdamk. sinepju (pēc garšas var vairāk vai mazāk), visu samaisa. (Ja grib lai mērce būtu biezāka pieliek nedaudz kausēto sieru). 
Pasniegšana. Uz šķīva uzlej mērci virsū kārto dārzeņus un pildīto vistas fileju.